torsdag 5 maj 2011

Sicilien - Gulfi



Regnet öser ned, och vad passar då bättre än en utflykt till det sydöstra hörnet  av Sicilien och Azienda Agricola Gulfi? Vi kom i alla fall inte på något - och styrde kosan mot Chiaramonte Gulfi. Kontakt hade sedan tidigare knutits med Matteo Catania, med hjälp av Tryffelsvinet och Stefan Schlyter, och ett besök var inbokat sedan några veckor tillbaka. På förslag av Matteo hade vi också bokat en lunch i deras Locanda, en restaurang med uppenbara ambitioner mitt i det nybyggda vineri-komplexet. Det visade sig att vi var tre olika sällskap som "samlades ihop" till en gemensam lunch, genomgång av Gulfi vinerna och därefter en rundvandring i cantinan. Vi ledsagades på ett mycket kunnigt och proffsigt sätt av två stycken "wine marketing" konsulter, Thomas och Massimo, som hyrs in för att representera Gulfi vid tillfällen som detta - utöver att arbeta med marknadsföring och PR generellt. De arbetar även med att hjälpa andra vinproducenter på ön med marknadsföring och PR. Intressant jobb. Kontrasterna till övriga producentbesök är slående, men trots den rent affärsmässiga hållningen så tycker vi det blev en mycket trevligt provning, och en en suverän lunch. Men, här är besök "big business" och det kan upplevas lite opersonligt, men som det skall visa sig så innebär det nödvändigtvis inte att vinerna är detsamma.


Med start 1996 beslöt sig Vito Catania, en affärsman som gjort sin lycka i norra Italien, att ta upp familjetraditionen och satsa på olivolja och vin. Han investerade i nya och ärvda vingårdar, byggde ett helt ny anläggning för vinframställning, förvaring och även en restaurangdel. Man har också möjligheter för övernattningar, ordnar aktiviteter och större events. En sofistikerad agriturismo kan man säga. Man värnar om miljön och säger sig ta vara på traditionerna när det gäller odling och vinifiering. Samtidigt har man den sensate tekniken och jobbar på att utveckla metoderna för att vinframställningen. För skörden har man t.ex. modifierat skördemaskiner så de skall kunna nyttjas för rankor som trimmas  enl. albarello stilen (buske, goblet). Albarello är den traditionella metoden och används genomgående, i alla fall för de lokal druvsorterna. Man startade också ett samarbete med Salvo Foti, en namnkunnig lokal oenolog. Salvo är en av de som slagits för att man på Sicilien satsar på de traditionella och lokala druvorterna. Något han lyckats mycket bra med. När det gäller vinerna hos Gulfi fick jag det intrycket att han är den som styr och bestämmer och sätter sin prägel på slutresultatet - basta.
Nu till själva vinerna som provades och avnjöts med antipasti och en vansinnigt god pasta med lamm. Vi delar upp dem enl. de distrikt de kommer ifrån. Gulfi odlar duvor i tre olika regioner: Chiramonte Gulfi (Monte Iblei), Pachino (Val di Noto) och Etna.




Chiramonte Gulfi: Här i närheten av vineriet är det nästan uteslutande kalkjordar och härifrån kommer också de båda vita vinerna. Om jag kommer ihåg rätt så ligger dessa vingårdar på ca. 300-400 meters höjd.
Valcanzjria 2010 (Sicilia IGT) är ett vitt vin gjort på 50% chardonnay, nästan lika mycket carricante och en liten gnutta albanello. Frisk och aromatisk doft och smak av citrus, tropisk frukt och mineral. Riktigt trevligt vin, som gjort för att svalka en sommardag och till enklare och lättare rätter. Lite kryptiskt har jag skrivit i mina notes: runt, oljigt men krispigt. Hur man nu får ihop det..Vinet ligger 3-4 månader på begagnande franska fat och få resterande tid på tank. 
Carjacanti 2008(Sicilia IGT) På Gulfi har man som gimmick att byta ut "i" mot "j" i namnet på alla viner, varför vet jag inte, men så är det. Här har vi alltså en carricante, med lite albanello i. Carricante växer normalt främst på Etnas norra sluttningar, och därifrån har man också hämtat dessa plantor som planterades 1999. Vingården heter Vigna Campo och är på 1,5ha. Vinet ligger på barrique och tonneax (man håller på att gå över mer och mer till tonneaux) där ca 20% är nya. Vinet ligger på fat och tank under ett år, och sedan ett antal månader på flaska innan det släpps på marknaden. Vinet är guldgult med ett otroligt djup i färgen. En underbar fruktigt doft och tydlig mineral. Fin syra, frukt, medicinalörter, mandel, fina kryddor och struktur gör detta till ett ytterst personligt och tilltalande vin. Gott.
Rossojbleo 2010 (Sicilia IGT) har precis hamnat på flaska. Här har vi 100% nero d'avola, men ett betydligt lättare och "enklare" vin än de vingårdsviner som presenteras nedan. Här ville Salvo Foti visa att man även kan göra lätta och fräscha viner baserat på druvan. En tredjedel vinifieras med maceration carbonic, resterande på "normalt" på tank. Vinet är vackert ljusrött. Fruktig och lite blommig i nosen. Fin röd frukt, lite stål i smaken, fin syra och slank munkänsla. Ett friskt och fräscht vin.
Cerasuolo di Vittoria 2009 (Cerasuolo di Vittoria D.O.C.G) är en blandning bestående av 55% nero d'avoila och 45% frappato. Ytterligare ett lättare vin med röd frukt och röda bär i smaken. Körsbär dominerar. Slankt och friskt med fina silkiga tanniner. Ligger enbart på ståltank.
Nerojbleo 2007 (Sicilia IGT) 100% nero d'avoila från äldre stockar. Vinet ligger ca 8 månader på mestadels gamla barrique och tonneaux och sedan ytterligare 8-9 månader på flaska. Här har vi ett kraftigare djuprött vin med en fruktig och generös doft. Bra struktur och en mörkare tyngre fruktighet. Detta kvalar in som ett mellanvin mellan de lättare röda och de tyngre vingårdsvinerna. Trevligt vin!




Pachino i Val di Noto. Här längst ned i sydöstra öhörnet av Sicilien görs det mesta och det bästa av druvan nero d'avola. Här är jordmånen blandad och med en stor del av vulkanisk aska som sätter sin prägel på vinerna.Här ligger då också de fyra nero d'avola vingårdsviner som Gulfi producerar. Alla med sin egen stil och karaktär.
Nerobufaleffj 2006 är först ut i kvartetten. Här får vi en helt annan komplexitet och koncentration än i tidigare viner. Maffigare. Röd lite sötare frukt, björnbär och plommon, fat, fin peppar och fin parymerad doft som av rosor. Den 2,5 ha stora vingården ligger ca 50 meter över havet och har en blandning av svartlera, röd sand och kalkjord. Vinet ligger 18 månader på tonneaux, ca 20 % av dessa är nya, sedan 12 månader på flaska.
Neromaccarj 2006. Vingården ligger endast 30 meter över havet. Här är det företrädesvis vulkanaska blandat med lerjord och kalk. Häftigt öppen doft av röd frukt, järn, lite gummiton och tydlig mineral.Här finns det mer kraft och koncentrerad frukt än i det förra vinet. Strikta men medgörliga tanniner, stram och komplex i smaken. Lång fin eftersmak. Ligger på barriques under 18 månader, sedan 12 månader på flaska. På Gulfi säger man att Nerobufaleffj är feminin och Neromaccarj mer maskulin, det ligger något i detta. Senare under veckan så drack vi en Neromaccarj 2000 på restaurang och kan konstatera att vinet åldras med stil och behag. God nu och många år framåt.
Nerobaronj 2006 Nu är vi längs nere i sydöstra hörnet, företrädesvis kalkjord, och ett riktigt "varmlandsvin". Här finns den fina frukten och mineralitet, men också massor med söt lakrits, örtlikör och en liten hetta i den långa eftersmaken. Tobak och lädertoner ger komplexitet. Barriques under 18 månader, sedan ca. 12 månader på flaska 
Nerosanlore 2006. Vingården ligger bara 700 meter från havet och svalkas av havsbrisen, något som kan behövas då det i regionen inte är onormalt med dagstemperaturer på 40-45 C. Konstbevattning förekommer inte och rötterna letar sig ned till 5-6 meters djup. Djupt vackert vinröd. Liksom Nerobaronij så har vi här massor av söt lakrits och frukt, likör, örter och kryddor. Även tobak och läder går igen. Vinet är fylligt med sammetstanniner. Jag får inte så lite C9dP vibbar av detta och föregående vin. Barriques under 18 månader, sedan ca. 12 månader på flaska. 


Massimo och Thomas guidade 


Etna. Sist men inte minst så har Gulfi en vingård, Vina Poggia, ca 2ha på Etnas norra sluttningar. Här liksom i övriga vingårdar så planterar man tätt. Här har man 10.000 plantor per ha. 
Reseca 2006. Nero Mascalese dominerar som sig bör och andelen nerello cappuccio ligger under 10%. Reseca klassas inte som Etna Rosso eftersom man fraktar druvorna ned till vineriet i Chiaramonte Gulfi, och inte vinifierar i regionen, det strider mot DOC klassificeringen. Vinet ligger på barriques i 12 månader och sedan lika länge på flaska. Färgen är vackert rubinröd. I nosen en fin röd frukt, animaliska drag, det typiska miniraltonen, blåbär och järn. Fin struktur och en härlig munkänsla. Trevligt vin.


semesterväder.
Efter drygt 3 timmar hos Gulfi så rattar vi norrut mot kusten igen och tillbaka hem till hotellet. Vi är genomgående positiva till vinerna men vill som vanligt gärna prova i lugn och ro på hemmaplan för att göra riktiga bedömningar, och det gör vi ju gärna. Regnet vräker fortfarande ned. 

2 kommentarer:

  1. Åter igen mycket intressant läsning, tack! Jag har också haft en känsla av att Gulfi är mycket marknadsmedvetna och proffsiga, på förra årets Fri Vin-evenemang i Kpnhm skiljde de verkligen ut sig från mängden med sina skräddarsydda kostymer och mycket rappt munläder - i montern bredvid stod Frank Cornelissen och såg avslappnat bister ut. Vinerna är i alla händelser mycket bra och det var kul att läsa dina noter om sortimentet.

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Tack för det Patrik, det var ett sant nöja att få prova hela deras sortiment. När jag träffade på dem senast under Gembero Rosso road show så stack de inte ut direkt, där var det bara stärkta skjortor och kritstreck..:-) Kort inlägg om Frank Cornelissen följer.

    SvaraRadera