lördag 11 december 2010

Någonting spännande, något gott, och en överraskning.




Vinerna till Fredagsmiddagen bjöd på två premiärer och en gammal bekant. MM brassade marinerade tigerräkor modell XL, confiterade anklår med puylinser, potatismos och brytbönor. Självklart fick jag min dos av géle till maten, rönnbär denna gången. Tänk att man skall vara så barnsligt förtjust i gelé, det går till det mesta men är perfekt till fågel i alla former, också..Avslutningsvis, efter att ha laddat någon timme så satte vi punkt med chokladmousse. En av MM's specialare. Valet av vin visade sig riktigt lyckat, vi fick en ny favorit, men blev också något besvikna på en gammal bekant.


Grand Cru Blanc De Blancs 2002, Lenoble
En mycket god champagne. Vackert gyllene i glaset dricker vi först som aperitif. Vi slås först av citrus, mineral men sedan utvecklas tydligt mogna gula äpplen och danskt rågbröd. Ett fräscht vin med en väldigt lång eftersmak. Vi kan sakna lite frukt och fyllighet för att balansera syran, men det hoppas vi kommer med ytterligare mognad. Bäst var vinet som aperitif. Vår förrätt krävde nog en något kraftigare champagne om man skulle vara riktigt petig, men helt OK!



Beaune Les Cent Vignes Premier Cru 2008, Camille Giroud
Vi karafferar någon timme i förväg. Det här vinet köpte vi i Novembers nyhetssläpp på SB. Både vinet och producenten är nya för oss. Vi börjar med en provning av kvällens två Pinot Noir viner i parallella glas innan maten. Första sniffen i glaset med Beaune Les  Cent Vignes och mungiporna börjar peka uppåt i en rent av hysterisk vinkel. Djä..lar i min lilla låda, här har vi något kul på gång. Rent allmänt har vi en något ambivalent hållning till Pinot Noir. Från helt fantastiska upplevelser till rena besvikelser och många axelryckningar. Men det här, det går vi igång på. 
Färgen är härligt ljust transparent röd. Doften rent förförisk. Vi bjuds på lätta med tydliga röda bär. Här finns sommarens hallon, fräscha jordgubbar, friskt gräs, pomerans och en matchande kryddrabatt och örttoner. Efter en stund säger MM - Novello olivolja, och det är på pricken. En ljust gräsig syrlighet med viss citruston. Underbara syror och en bra struktur med precist avvägd strävhet. Det här får många plus, getingar och poäng i vår bok. Dag två tycker jag att vinet tappat en del av bär och syran är mer framträdande med lite lingonvarning. Utan att ha erfarenheten så drar jag mina egna slutsatser och tror att detta vinet bör drickas ungt. Kanske kan det nå högre höjder med lagring, men i detta fallet tänker vi nog inte ta reda på det. Vi är helt nöjda med  vad den levererar idag. Köprekommendation utfärds till oss själva och andra intresserade. 285 kr på SB


Les Renardères Menetou-Salon 2005,
Domaine Philippe Gilbert
Här kommer kvällen negativa överraskning. I glas två får vi övertydliga fat, något som jag inte kommer ihåg som störande när vi druckit vinet tidigare, men som nu irriterar oss en hel del. Kanske på grund av att bär och frukt inte tillåts komma fram fullt ut. Visst finns här lite dova toner av jordgubbar, gräsighet som här mest blir till torkat hö. Mineral och en jordighet känner vi igen, men inte är detta samma vin som vi druckit tidigare och gillat så mycket. Detta är sista 2005:an så vi kan inte jämföra med en ny flaska. Vi får får trösta oss med att Vinik har senare upplagor till hugade. Jag såg att Vinik nu har sin prislista på nätet. Den hittar ni här: www.vinik.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar